De waterhardheid verschilt enorm per regio en gemeente. Wist je dat in provincies als Gelderland, Flevoland en Friesland het water relatief zacht is? Aan de andere kant zien ze dat het water in Limburg en Noord-Brabant een stuk harder is. Maar wat is nu precies het gevolg van hard water, en wat kan je er aan doen? In deze blog lees je er meer informatie over.
De nadelen van (te) hard water
Over het algemeen kunnen we wel stellen dat hard water niet ideaal is. Het heeft een aantal nadelen. Voor de ene persoon zijn deze nadelen een groter probleem dan voor de ander. Maar we kunnen wel stellen dat hard water leidt tot onder andere het volgende:
- Hard water kan zorgen voor uitdroging van de huid
- Geen ideale doorstroom van waterleidingen
- Blokkerende en ontregelde thermostatische kranen in bijvoorbeeld de badkamer.
- Een hogere energierekening
- Je krijgt sneller last van roest en corrosie
- Je loopt het risico dat waterleidingen en/of douchekoppen verstopt raken
- Het kan zijn dat de verwarmingsinstallatie/CV of boilers minder goed werken
- Kans op stroef draaiende kranen
- Slechtere werking van was- en vaatwasmachines.
- Een vervelende aanslag in de badkamer en in de keuken
De ellende van kalkaanslag
Een van de belangrijkste nadelen van hard water is de vorming van kalkaanslag. In de praktijk betekent dit namelijk dat bijvoorbeeld de warmteoverdracht niet optimaal verloopt. Hierdoor kan de centrale verwarming niet optimaal renderen. En dat kost op jaarbasis veel onnodige euro’s. Laat dus snel een voordelige waterontkalker plaatsen. Samenvattend heeft de vorming van kalk de volgende nadelen:
- Onnodig hoge energierekening
- Leidingen kunnen verstopt raken of dichtslippen
- Een doffe aanslag in keuken en badkamer rondom de kranen
- Vaak en veel schoonmaken
- Je maakt onnodig veel gebruik van (dure) zepen, waspoeders en andere schoonmaakmiddelen
- Als je er gevoelig voor bent heb je eerder last van een droge of geïrriteerde huid
- Huishoudelijke apparaten zoals een vaatwasser of wasmachine gaan minder lang mee en werken minder efficiënt
- Kans op lelijke strepen op servies, bestek en glazen
Waarom verbruik ik meer wasmiddel bij een hogere hardheid water?
Dit probleem speelt voornamelijk bij natuurlijke zepen. Als deze in contact komen met water waar veel kalk in zit (een hoge hardheid water) kan een reactie er voor zorgen dat er kalkzeep ontstaat. Deze kalkzeep is niet oplosbaar in water en manifesteert zich als een plakkerige, vettige laag op de vloer of de wasbak. Doordat er kalkzeep gevormd wordt is er minder zeep over om de vervuiling in de was aan te pakken waardoor er meer zeep nodig is.
In de “moderne” wasmiddelen wordt zeep vaak vervangen met andere z.g. wasactieve stoffen. Deze stoffen staan op de verpakking als zijnde katiogene en aniogene of oppervlakte actieve stoffen. Wasmiddelen voorzien van deze stoffen zijn minder gevoelig voor hardheid water. Tevens zitten er in deze wasmiddelen vaak stoffen die de zouten binden die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van het water. Hiervoor werd vroeger nogal eens fosfaat gebruikt, maar door de problemen die dat geeft op het milieu (fosfaat is een voedingsstof voor o.a. algen) zijn deze fosfaten uit de gratie geraakt.